Bij ondernemen komt veel kijken. Daarom is een klankbord of advies geen luxe wanneer je start met het uitwerken van je idee. En dat is meteen de gouden tip van Saskia De Leeuw, Directeur Beleid & Communicatie bij NSZ, het Neutraal  Syndicaat voor Zelfstandigen: “toets je idee af bij je meest kritische vrienden, doe beroep op professionals. Hoe meer input, hoe beter”.

Begeleiding en advies van bij het begin
Als startende ondernemer weet je niet meteen waar je allemaal moet op letten. Er is altijd wel een aspect dat je minder goed beheerst. Weet dat er heel wat organisaties en tools bestaan die je kunnen helpen de juiste beslissingen te maken en je op weg kunnen helpen bij de lancering van je zaak.

NSZ is zo een organisatie. Je kan er terecht voor o.a. modeldocumenten over juridische/administratieve ondersteuning tot strategisch advies voor een gezonde lange termijn-aanpak. Voor starters, gevestigde en groeiende KMO’s.

Misschien doen namen als Screening4You en Boost2Success, Digitaal Lokaal of Zeker van je Zaak wel en belletje rinkelen? Met deze initiatieven helpt NSZ al jaren niet alleen startende ondernemers op weg bij de lancering van hun zaak, maar ook zelfstandigen en KMO’s die een andere weg willen inslaan, verder willen groeien, willen starten met de aanwerving van personeel of met online verkopen bijvoorbeeld.

Zeker van je zaak
Na een eerste gratis intakegesprek – of noem het maar een eerste degelijke brainstorming – weet je wat je noden zijn, welke richting je uit wil, of je best in bijberoep of hoofberoep start, in welke vorm… Je kan dan uitkijken naar wat voor jou de volgende stappen zijn: wil je een begeleid plan of niet? Welk type begeleiding past het best bij jou? En waar vind je (gratis) online informatie en de juiste partners? Meer info vind je op www.zekervanjezaak.be.

Zeker van je Zaak is één project. NSZ staat ook klaar voor jou met GO START, een eigen ondernemingsloket. Die fungeert als portaal voor iedereen die wilt starten en helpt je om alles juridisch & administratief in orde te zetten: je inschrijving bij de KBO, de aanvraag van het  BTW-nummer, je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, …

Meer info via go-start@nsz.be.

Denk digitaal
Moet dat echt? “Wel, we kunnen niet omheen de digitalisering,” legt Saskia uit. “Webshops en e-commerce worden soms onterecht bestempeld als (oneerlijke) concurrentie voor de kleine, lokale zelfstandige. Online sluit offline niet uit. Digitale middelen en e-commerce kunnen een onderneming juist versterken en extra groei betekenen. De verkoopsplaformen  van Amazon of  Bol.com kunnen voor sommigen écht een opportuniteit zijn en als springplank fungeren.

In 2020 maakte NSZ met haar initiatief “Koop vanuit je kot” mensen warm om online aankopen te doen, liefst bij handelaars uit de buurt. Vorig jaar stond het KMO’s en starters die een webshop willen beginnen bij met het project Digitaal Lokaal. Alle aspecten van e-commerce en een webshop kwamen aan bod in gratis webinars en ‘digitale vragenuurtjes’ waarbij vragen aan experten kon gesteld worden. Of men kon terecht bij het Digital Rescue Team voor individuele begeleiding. “Digitaal Lokaal was een project in samenwerking met SafeShops.be en ondersteund door de overheid. Dat liep in juni ten einde, maar de nood is er nog steeds. Dus blijf ons zeker volgen want na de zomer komen we zeker met iets nieuws.”

Digitals Got Talent
Saskia: “Bij NSZ willen we ondernemers aanmoedigen en ondersteunen bij de start en bij verschillende stappen van hun groei. Digitals Got Talent kadert daar perfect in. Winnares Sophie is trouwens een mooi voorbeeld: zij koos voor een begeleiding op maat binnen het Zeker van je Zaak-traject, en kijk: ze heeft nu een dijk van een webshop!”

We sluiten af met Saskia’s Gouden Tip voor wie met een e-shop wil starten:

Ga pas online als je webshop tot in de puntjes in orde is: een potentiële klant moet vlot de weg vinden, zonder obstakels of onduidelijkheden. Gebruiksvriendelijkheid is de sleutel voor een optimale verkoop!